Vásárolj tudatosan!

3

A héten irány a piac!


Ezen a héten a szupermarketek távolról érkező, adalékanyaggal terhelt és műanyagcsomagolt termékei helyett célozd meg a lakhelyedhez legközelebb eső piacot a kosaraiddal, táskáiddal és tárazz be a hétre a hazai szezonális alapanyagokból! Ha teheted, akkor mindig az őstermelőktől vásárolj, így nem csak a közeledben lévő termelőket támogatod, de a karbonlábnyoma is lényegesen lecsökken az adott terméknek, hiszen ezeket a finomságokat garantáltan nem messziről utaztatták. Arról nem is beszélve, hogy a napérlelte gyümölcs és zöldség sokkal finomabb, mint az utazás közben érő. Nem csak a friss zöldséget és gyümölcsöt úszhatod meg a piacon csomagolásmentesen, de a savanyúságoshoz is viheted a csatosüvegedet, a kimérős gabonákhoz a vászonszatyrodat, a húspulthoz a műanyag dobozkádat, míg a tejtermékes pultnál akár méhviaszos kendőbe is csavartathatod a friss sajtokat.

A héten átválogatom a ruhatáramat!


A szemnek sem esik jól a gardróbból kifolyó ruhaáradat, arról nem is beszélve, hogy másnál új életre kelhetnek a nálunk porosodó darabok. Ezért a héten nézd át a ruhatáradat és válogasd át, ajándékozd tovább vagy add el azokat a darabokat, amelyekre már nincs szükséged, azaz amiben nem érzed jól magad, nem jó a mérete vagy egy évnél régebbe használtad utóljára. (A szakadt holmikat felvághatod portörlő rongynak is!) Helyettük fókuszálj arra, amid már van. Állíts össze az évszaknak megfelelő ruhaválogatást: ezzel nem csak a reggeli készülődési idő fog lerövidülni, de jobban ki is tudod használni a gardróbban lapuló kincseket. Végül pedig, ha úgy érzed, mégis új darabra lenne szükséged, akkor először tedd fel magadnak a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e rá. Ha a válasz igen, akkor elsősorban nézz szét vintage üzletekben, magyar tervezőknél, gardróbvásárokon!

A héten megosztom másokkal, amim van!


Rengeteg olyan termék lapul a háztartásokban, amelyet egy-egy használat miatt szereztünk be, azonban csak nagyon ritkán kellenek. Mielőtt olyan dolgot vásárolnánánk, amiről tudjuk, hogy egy-két alkalommal használnánk csupán, kérdezzünk körben a baráti körben, hátha van már valakinek. És ez fordítva is igaz: add kölcsön amid van! Sőt, egy-egy ritkán használt termékre össze is dobhattok közösen pénzt és megegyezhettek, hogy mindig annál lesz, akinek éppen szüksége van rá. Ezt a szemléletet hasznosítsd az élet más területein is: az ételmaradékot vidd el a rászorulóknak, a nem használt ruhákat add át másoknak. Arra azonban ügyelj, hogy a tárgyi ajándékod ne legyen a másiknak teher, hiszen egy-egy nem jól célzott tárgy egy másik háztartásban is kacattá válhat.

NYEREMÉNY: A kihívást teljesítők között kisorsolunk 20 DB ÚJRAHASZNOSÍTOTT NESPRESSO KAPSZULÁBÓL KÉSZÜLT CARAN D’ACHE TOLLAT.


722

Résztvevők

1258

Teljesített kihívás

590379

Elkerült műanyag szemét