Zöldítsd a háztartást!

4

A héten természetes alteratívákat tesztelek a lakásban!


A takarítószerek, mosószerek többsége műanyagban érkezik hozzád, ráadásul számos olyan erős kemikáliát tartalmaz, mely a folyóvizeinket szennyezi. A saját egészséged és a Föld egészsége érdekében ezen a héten kísérletezz természetes, lebomló alternatívákkal! Persze nem kell rögtön hulladékmentes boltba rohanni a mosódióért, elég, ha egy üveg ecetet és szódabikarbónát veszel elő és kipróbálod, hogy milyen, ha kivételesen ezekkel takarítod végig a lakást. Ha egy lépéssel tovább mennél, akkor gyűjtögess kiürült mosószeres flakonokat és keverj benne házi tisztítószert vagy ha kifogy a készleted, vásárolj a már meglévő flakonokba kimérős háztartási szereket! Mindemellett ha elfogy otthon a műanyag alapú szivacsod, törlőkendőd, akkor ne vegyél újakat, inkább használt pólókat vágj fel portörlő kendőnek, mosogatószivacs helyett pedig vásárolj luffából készült alternatívát vagy fanyelű kefét. De akár a héten luffatököt is ültethetsz az erkélyedre, melyen jövőre már 100%-ban lebomló szivacsot fog neked teremni.


A héten vegán napot tartok!

A hús- és tejipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb ágazat, éppen ezért veganizmus a lehető legfenntarthatóbb étrend és életmód. Természetesen nem kötelező egyik napról a másikra vegánná válni, azonban heti egy vegán nap segíthet abban, hogy az állati eredetű termékek fogyasztásának kiiktatásával az ökolábnyomodat is csökkentsd. Fedezd fel a növényi fehérjeforrásokat (hüvelyesek, gabonák), a helyi zöldségekben rejlő lehetőségeket, a növényi alternatívákat (tejek, sajtok, húsok), hiszen ezek nem csak egészségesek, de erőszakmentesen és sokkal kevesebb energiafelhasználással kerülnek a tányérodra. Barátkozz meg a különböző lokális zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonákkal és magvakkal, melyek a húsevők és a vegák étkezését is színesebbé és fenntarthatóbbá tehetik. De a veganizmus nem csak az étkezést foglalja magába, ha növényi alapokon étkezel, a veganizmus más területeire – például öltözködés, háztartás, szépségápolás – is fókuszálhatsz a héten.


A héten lelassulok!

A slow life mozgalom virágkorát éli, azonban nem csak azért érdemes bevezetni egy-két lelassuló rutint az életedbe, mert hatalmas a kultusz körülötte, hanem azért is, mert környezetbarát feltöltődési lehetőséget nyújthat számodra. Vedd körbe magadat otthon természetes anyagokkal, a laptop helyett fogj egy könyvet a kezedbe, passzív tévénézés helyett alkoss valamit a két kezeddel, rendelés helyett főzz egy finom vacsorát vagy menj el a közeli erdőbe sétálni egy nagyot: ilyen módon újra kapcsolódhatsz a környezetedhez és jobban fogod tudni értékelni mindazt, amit ad nekünk. Vond be a családtagjaidat, barátaidat is az offline tevékenységekbe, hiszen így egymást inspirálhatjátok a világ újra-felfedezésében!

NYEREMÉNY: A kihívást teljesítők között kisorsolunk 10 DB 15 000 FT ÉRTÉKŰ OÁZIS KERTÉSZET VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYT.


722

Résztvevők

1258

Teljesített kihívás

590379

Elkerült műanyag szemét